Системата е наречена на Им Вин Чун – младо, интелигентно, атлетично, почтено и мъжествено момиче, родом от Кантон, Китай. Тя е сгодена за Льон Бок Чау, търговец на сол от Фукиен. Майка й умира докато е още съвсем млада. Баща й Им Йи е несправедливо обвинен в престъпление и едва не попада в  затвора. Затова семейството се премества надалеч и накрая се установява в подножието на планината Тай Льон на границата на Юнан-Сечуан. Там те изкарват прехраната си. Всичко това се е случило по време на царуването на император Каангси (1662-1722).
По това време Кунг Фу е много развито в манастира Сиу Лам (Шаолин) в планината Сун, провинция Хонан. Това предизвиква страх в правителството на Манчу, което изпраща войски да атакуват манастира. Атаките са неуспешни. Един човек, наречен Чан Уай Ман, дипломиран като чиновник в гражданската администрация, търси благоволението на правителството и предлага план. Той настанява в манастира Сиу Лам монаха Ма Нин Уий и още други. Те подпалват манастира, докато войниците го нападат от външната страна. Сиу Лам е опожарен, а монасите разпръснати. Будистката игуменка Нг Муи, абат Чи Шин, абат Пак Мей, майстор Фунг Да Так и майстор Миу Хин успяват да избягат и се разпръсват в различни посоки.
Нг Муи намира убежище в замъка на Белия Жерав на връх Тай Льон (известен също като връх Чай Хар). Там тя се запознава с Им Ий и дъщеря му Им Вин Чун, защото купува продукти в техния магазин и стават приятели. Им Вин Чун е млада жена и нейната красота привлича вниманието на местен побойник. Той се опитва да принуди Вин Чун, да се омъжи за него. Тя и баща й са много притеснени. Нг Муи научава научил за това и се съчувства на Им Вин Чун. Тя се съгласява да преподава на Им Вин Чун бойни техники, така че да може да се защити. Само в този случай тя би могла да бъде в състояние да реши проблема с побойника и да се омъжи за годеника си Льон Бок Чау. Затова Им Вин Чун последва Нг Муи в планината и започва да учи Кунг Фу. Тя се обучава денем и нощем и усвоява техниките. След това предизвиква местния побойник на бой и го побеждава. Нг Муи започва да пътува из страната, но преди да тръгне, тя наставлява Им Вин Чун стриктно да почита традициите на Кунг Фу, да го развива и след брака си, за да помогне на хората, които работят за сваляне на правителството Манчу и за възстановяване на династията Мин. Това е пътя, по който е създадено Вин Чун Кунг Фу от игуменката Нг Муи. След сключването на брака им Им Вин Чун научава на Кунг Фу и съпруга си Льон Бок Чау, а той предава Кунг Фу техниките на Льон Лан Куай. Льон Лан Куай предава изкуството на Уон Уа Бо. Уон Уа Бо е член на оперна трупа на борда на китайска джонка, известна на китайците като „Червената джонка”.  Уон работи на „Червената джонка” с Льон Уий Тей. Случва се така, че абат Чи Шин, който е избягал от Сиу Лам, се предрешва като готвач и също  работи на „Червената джонка”. Чи Шин преподава техниките на шест и половина футовия дълъг прът на Льон Уий Тей. Уон Уа Бо е близък на Льон Уий Тей и те  и те си споделят какво знаят за Кунг Фу. Заедно те споделят подобряват своите техники, като по този начин техниките на шест и половина футовия дълъг прът са  включени във  Вин Чун Кунг Фу.
Льон Ий Teй предава Кунг Фу на Льон Джан, известен билков лекар във Фат Шан. Льон Джан постига най-съкровените тайни на Вин Чун и достига най-високо ниво на владеене на бойното изкуство. Много Кунг Фу майстори се опитват да го победят, но никой не успява. Льон Джан става много известен. По-късно той предава Кунг Фу-то си на Чан Уа Шан, който приема Ип Ман като свой ученик преди много десетилетия. Ип Ман учи  Кунг Фу заедно с неговите Кунг Фу братя  Нг Сиу Ло, Нг Чун, Чан Ю Мин и Лиу Ю Джай.