Вин Чун (Wing Chun или Wing Tzun) е директно и ефективно бойно изкуство. То е един от стиловете на Ушу, създадени в Южен Китай преди около около 300 години и е  сравнително младо в сравнение с другите Ушу стилове. Според легендата Вин Чун е създаденo от будистката монахиня Нг Муи, едната от петте майстори в  манастира Шаолин преди разрушаването му от войските на династията Манчу. Бойното изкуство е наречено на първата й ученичка Им Вин Чун. Твърди се, че Нг Муи създава стила след като е наблюдавала битка между  жерав и змия. Вин Чун се базира на няколко важни принципа: едновременна защита и контраатака; икономичност на движенията, теория за централната линия и други.  Във Вин Чун се тренират концепции и рефлексни реакции, а не многобройни заучени техники. Практикуващият Вин Чун се учи винаги да атакува вертикалната средна линия на тялото, където се намират всички слаби места: глава, шия, слънчев сплит и слабини. Вин Чун е ефективна система за самоотбрана, в която контраатаката изпреварва атаката на противника. Тя служи, за да защитим себе си и своите близки от нападение, като приведем противника в такова състояние, че да се откаже или да не може да продължи атаките си. Практикуващият Вин Чун се учи как ефективно да използва и да се защитава от удари с ръце и крака, от хвърляния, заключвания и душене в различни дистанции. Учениците научават основни елементи от системата като баланс, тайминг, разстояние, експлозивност, координация. Същевременно  те научават каква стратегия или тактика да приложат. Вин Чун е система, която всеки, независимо от своята възраст и телосложение, може да усвои. Силата на Вин Чун е в усвояване на концепциите от мускулната памет посредством многобройни и редовни повторения. За усъвършенстване на тези концепции и за запаметяване на основните движения са създадени шест форми:

– три форми без оръжие – Сиу Ним Тао (Siu Nim Tao) или „форма на малката идея”, Чъм Кю (Chum Kiu) или „форма на прокарване на мостове” и Биу Дзе (Biu Tze) или „форма на търсещите пръсти”;

– една форма с дървения манекен Мук Ян Джонг (Mook Yan Jong);

– две форми с оръжия – Люк Дим Бун Куан (Luk Dim Boon Kwan) или „форма на дългата тояга” и Барт Чам Дао (Bart Cham Dao) или „форма на двата къси меча”.

Формите не съдържат красиви и плавни движения. Вин Чун акцентира върху ефективност и практичност, а не върху естетиката. Формите са важни за развитието на уменията и техниката на движенията на учениците.

Основните принципи на Вин Чун са четири:

  1. Ако пътя е свободен – атакувай;
  2. Ако пътя не е свободен – залепи се за противника;
  3. Ако противника е по-силен – поддай;
  4. Ако противника отстъпи – следвай го.

Вин Чун е бойно изкуство, а не спорт . В него няма правила и  забранени удари. Вин Чун благодарение на своята система и вследствие на упорити тренировки дава възможност на човек с по-скромни физически данни да се противопостави на  по-едър и физически по-силен противник.

Във Вин Чун боят се води в пет дистанции: крака; ръце; лакти и колене; захват и земя.

Вин Чун черпи корените си от три философски течения:

  • Конфуцианство – регламентира отношенията учител-ученик;
  • Даоизъм – прилага се принципа Ин-Ян. Твърдото и силното отстъпва пред слабото и мекото.  Водата е мека, но побеждава скалата.
  • Будизъм – страданието и усилията по време на тренировка дават резултати в боя.

Това, което прави Вин Чун уникално бойно изкуство, е така наречената тренировъчна система Чи Сао(работа с ръце) и Чи Гърк(работа с крака). Тя тренира тактилните рефлекси или тъй наречениге „рефлекси на допир”. Когато установим контакт с противника, усещаме неговите намерения и предотвратяваме неговите атаки автоматично, без да ги анализираме. Изкуството Вин Чун не е лесно за усвояване, но принципите му могат да бъдат приложени не само в боя, но и във всяка област от човешкия живот.

От Вин Чун получаваме умения за самозащита; хармония и увереност в себе си; нов подход към нещата в живота; добра физическа кондиция; координация, баланс и развитие на рефлексите; укрепване на здравето; дисциплина; освобождаване от ежедневния стрес; усещане за едно общо семейство и приятелства.

Разписание на тренировки:

Група начинаещи – сряда и петък 18.30 – 20.00ч. събота 12:00-13:30

Група напреднали –  понделник – петък  17:00 – 18.30 | събота 11:00 13:30